Lange werkdagen, hoge werkdruk en volle wegen. Wat doen onze bezorgers om te ontspannen?

Het is ongekend druk op de bezorgmarkt. De pakketten vliegen de deur uit en het aantal zendingen stijgt alleen maar. En dat betekent hard werken voor de pakketbezorger. Met lange werkdagen, een hoge werkdruk en volle wegen is het extra belangrijk om zo nu en dan een rustmoment in te lassen, dat geldt ook voor de pakketbezorgers van HPE. Hoe houden zij pauze en wat doen ze zoal in hun vrije tijd om te ontspannen?

‘Dolgelukkig’

Ze bezorgen van alles: van pallets met medicijnen tot kleding, van bloedmonsters tot tentamens voor de universiteit. ‘En zo nu en dan zit er ook weleens een envelop bij’, legt HPE bezorger Henk van Langelaar uit. Henk werkt al ruim vijf jaar bij HPE. Hij rijdt op de grootste wagen die ze hebben en heeft het naar zijn zin: ‘je zit alleen op de weg en bent als het ware je eigen baas’. Die vrijheid is iets wat bezorger Ivan Steman ook erg waardeert in zijn werk. ‘Dolgelukkig’, is Ivan op de weg. ‘Autorijden voelt voor mij niet als werk. Als ik vroeger weleens niets te doen had ging ik autorijden, dat is voor mij ontspanning.’ Zijn ideale werksituatie: alleen in de auto met de radio aan, verstand op nul, blik op oneindig en pakketten van A naar B brengen. Ivan werkt inmiddels vier jaar bij HPE. Daarvoor heeft hij twaalf jaar lang bij een verzekeringsmaatschappij gewerkt. ‘Ik moest mezelf op een gegeven moment echt naar kantoor toe slepen, nu sta ik elke ochtend voor ik ga werken fluitend onder de douche!’.

‘Het wordt vanzelf donker’

Het werk van de pakketbezorgers gaat niet alleen maar over rozen: drukke dagen zitten er zeker ook tussen. Soms komen er veel opdrachten tegelijk binnen, zit het verkeer niet mee en moet je je haasten om nog net voor sluitingstijd bij die ene klant aan te komen. Dingen lopen niet altijd zoals je wilt, en laat Henk nou net van efficiënt werken houden. ‘Maar ik zeg altijd zo: het wordt vanzelf donker’, aldus Henk. Als hij na een drukke werkdag thuis komt moppert hij nog even en dan schudt hij de drukte van de dag van zich af. Ivan: ‘Het is hollen of stilstaan in dit werk, er is geen pijl op te trekken’. Maar dat is ook meteen het mooie ervan: ‘je weet van tevoren nooit hoe een dag eruit gaat zien.’

 

 

Pauze houden

Op drukke dagen komt het weleens voor dat de bezorgers hun boterham achter het stuur opeten. Dan moeten ze echt door naar een volgende klant en is pauze houden en even een rustmoment inlassen er niet bij. Op de dagen dat er wel tijd is voor pauze blijven Ivan en Henk wat langer hangen bij de klant waar ze op dat moment zijn. Dan drinken ze een kop koffie, eten ze wat en maken ze een praatje. ‘Ik ben nieuwsgierig aangelegd. Het contact met de klant is heel belangrijk voor ons, ik heb heel veel vaste adressen waar ik langsga. Je kent elkaar door en door en bespreekt soms zelfs privézaken met elkaar. Daardoor krijg je echt binding met mensen’, vertelt Henk.

Vrije tijd

Maar hoe ontspannen de bezorgers zich in hun vrije tijd, na een lange werkdag en in het weekend? Ivan: ‘Vroeger speelde ik zelf nog wel voetbal, maar nu laat ik het spelen liever aan anderen over en hou ik het bij kijken. Dat is heel gezellig. En af en toe fiets ik ook nog een stukje’. Wie ook wel houdt van een stukje fietsen in zijn vrije tijd is Henk. Als het weer het toelaat springt hij lekker op de racefiets. Henk houdt van onderweg zijn, zowel in de auto tijdens zijn werk, als op de fiets. Dan maakt hij tochten van 50 of soms wel 90 kilometer. ‘Daar haal ik veel voldoening uit, het geeft me energie en tegelijkertijd werkt het ontspannend, zowel lichamelijk als mentaal. Ik vind het ook lekker om te relaxen, thuis op de bank. Misschien een beetje saai, maar wel heel fijn!’.