Hoe word je de groenste koerier van Nederland?

Dat de bezorgmarkt sterk groeit, is geen verrassing. Maar hoeveel pakketten worden er per dag in Nederland bezorgd? Doe eens een gok! Het zal je wellicht verbazen als je weet dat er per dag bijna één miljoen pakketten van A naar B gaan. In eerste instantie geen cijfers om ongerust van te worden. Behalve als je je realiseert dat haast alle pakketdiensten rond tuffen op benzine en diesel en dat is best milieuvervuilend. Is daar dan geen oplossing voor? Zeker wel! Rijden op biogas is ons antwoord, de groenste koerier van Nederland. Maar hoe word je de groenste koerier van Nederland?

Jezelf onderscheiden, dat is erg belangrijk in een markt met veel concurrentie en prijsvechters. Kun je tegelijkertijd milieubewust en duurzaam werken, dan kan het voor ons eigenlijk niet beter. In 2011 begon het milieubewust ondernemen met een elektrisch voertuig. De Universiteit van Amsterdam koos bewust voor HPE, met als doel; de groenste universiteit van Nederland worden. Dat de pakketten meteen elektrisch voertuig werden rondgebracht en bezorgd, vonden ze geweldig. Elektrisch rijden bleek voor ons echter geen succes. Een onbetrouwbaar voertuig en nauwelijks speling op de kilometers, dat is geen optie. We willen natuurlijk wel kwaliteit kunnen leveren, dus wat nu?

CO2-negatief

Toevallig kwam biogas op ons pad en besloten we over te stappen. Met een handjevol tankstations die biogas leveren, was dat in het begin wel eens lastig. Oftewel, goed timen en rustig aan met het gaspedaal. Gelukkig is het aantal tankstations dat biogas levert meegegroeid met ons wagenpark en vinden we tegenwoordig onze brandstoof door heel Nederland. Je zal misschien denken; biogas, nog nooit van gehoord? Biogas wordt gewonnen uit biomassa en/of biologisch afbreekbare afvalresten. Dus gassen die bijvoorbeeld vrijkomen bij rioolslib en afvalverwerking. Die gassen, die normaal gesproken de buitenlucht vervuilen, worden opgevangen en gemengd met aardgas om vervolgens te verbranden in onze auto’s. Oftewel ons wagenpark rijdt niet CO2-neutraal, maar zelfs CO2-negatief.

groene koerier, holland parcel express, HPE, nederland bezorgen

Mumbai

Net als elektrisch rijden, wordt rijden op biogas in Nederland wel steeds gebruikelijker. Best gek als je bedenkt dat in Mumbai haast alle tuktuks op biogas rijden. Er komt trouwens wel meer bij kijken dan enkel een groene brandstof. De koeriers van HPE nemen stuk voor stuk de verantwoordelijk door kalm te rijden en de cursus ‘Het nieuwe rijden’ werpt daarnaast ook zijn vruchten af.

Biogas: minste uitstoot

Klinkt allemaal fantastisch, maar wat levert het dan op? Nou, een minimale ecologische afdruk van elke bezorging. Want rijden op biogas is momenteel dé minst CO2-uitstotende manier van vervoer. Ja, dat lees je goed! Dé minste, dus ook minder dan elektrisch rijden, blijkt uit dit onderzoek van Ecorys. Een elektrisch voertuig stoot inderdaad niet direct CO2 uit, maar vergeet niet waarmee die accu’s worden opgeladen. Helaas is dat in 97,8 procent van de gevallen geen groene stroom, wat betekent dat een elektrische auto per kilometer soms twee keer zoveel CO2 uitstoot, vergeleken een voertuig op biogas.

Bijzondere eend

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ontzettend belangrijk, voor onszelf en voor het nageslacht. Dit maakt HPE een bijzondere eend in de bezorgmarkt en daar zijn we trots op! We hebben onszelf de afgelopen jaren opnieuw uitgevonden, door niet alleen onze klanten te ontzorgen, maar door ook milieubewust transport te leveren. Het kost ons wat extra, maar dat ondernemersrisico nemen wij graag, omdat het zo veel oplevert.