Wat houdt maatschappelijk verantwoord ondernemen werkelijk in?

Milieubewust werken is fantastisch, maar waarom zouden we het daarbij laten als we ook op andere vlakken maatschappelijk verantwoord kunnen ondernemen? Daarom besloten wij een aantal jaar geleden mee te doen aan een project van de gemeente Zaandam, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring kunnen opdoen. Mensen zoals Henk van Langelaar (48), die binnen twee maanden in vaste dienst kwam en inmiddels al drie jaar voor HPE werkt als koerier. Nieuwsgierig naar zijn verhaal?

Hoe ben je begonnen bij HPE?

‘Na drie jaar thuis in de bijstand, kreeg ik de kans om bij HPE werkervaring op te doen. Als een van de eersten nam ik deel aan een project van de gemeente Zaandam, met als doel weer een baan te vinden. Ik greep de kans met beide handen aan, want voor mij was dit hetgeen waarmee ik mijn leven weer op de rit kon krijgen. Blijkbaar hebben ze opgemerkt dat ik mijn best doe, want na twee weken kreeg ik al een aanstelling en binnen twee maanden lag er een contract voor mij klaar.’

Omschrijf het team van HPE

‘We werken met een divers team, dat spreekt mij erg aan. Sommigen hebben vaste routes en anderen, zoals ik, rijden opdrachten en losse diensten. Dat betekent dat je een aantal collega’s een hele week niet ziet of spreekt, maar op meeste vrijdagen  komt iedereen rond dezelfde tijd terug op de zaak. Dan nemen we gezamenlijk de week even door en drinken we met z’n allen nog wat.’

Waaruit haal je de meeste voldoening in je werk?

‘De afwisseling in mijn routes vind ik fantastisch. De ene keer breng je een enveloppe, liggen er zestig dozen in de laadruimte of hangt er een compressor achter de auto. Daarnaast ben ik nieuwsgierig aangelegd en is het interessant om op nieuwe plekken te komen. Bijna overal waar ik bezorg, zijn de mensen amicaal. Als ik tijd heb, maak ik graag een praatje en bij bekende adressen is het vaak ‘hé, hoe gaat het? Zin in een kop koffie?’ Hartstikke gezellig, binnen mijn werk doet het contact met anderen mij veel goed.’

Hoe vind je het om groen te werken?

‘Als koeriers houden wij van nature wel van doorrijden, maar met biogas is het van belang rustig aan te doen. Heel eerlijk is een auto die goed rijdt voor mij het belangrijkst. Dat neemt niet weg dat ik het wel een pluspunt vind dat er steeds meer aandacht wordt gegeven aan milieubewust vervoer en dat ik kan meehelpen om het milieu iets te ontlasten. ‘

Waar moet je goed op letten als koerier?

‘De klant moet tevreden zijn met de dienst die ik lever. Alles moet in goede orde aankomen en het liefst op tijd. Dat betekent dat je voorzichtig moet zijn en de juiste voorbereidingen moet treffen met het in- en uitladen van pakketjes. De verantwoordelijkheid die ik voel voor de bezorging is groot. Ik ga met de spullen om alsof ze voor mezelf zijn.’