HPE: De beginjaren, de veranderingen en de toekomst

‘Een eigen bedrijf, met al mijn vrienden als werknemers.’ De romantische droom van een ambitieuze 22-jarige Tom van Nieuwenhuizen en het begin van HPE. Hoe waren die beginjaren, wat is er de afgelopen jaren allemaal veranderd, hoe ziet de toekomst van de koerierswereld er uit en welke rol gaat HPE daar in spelen? Lees het verhaal van Tom van Nieuwenhuizen, oprichter van Holland Parcel Express, de groenste koerier.

Hoe ben je begonnen in de koerierswereld?

“Begin jaren 80 heeft een grote poststaking de koeriersdienst op de kaart gezet. Destijds hadden bedrijven veel meer mensen in dienst. De tuinman, een schilder, chauffeurs en door die poststaking dus ook koeriers, die ineens als paddenstoelen uit de grond kwamen. De vader van een vriend stelde mij het idee van een koeriersdienst voor, oftewel een taxibedrijf voor pakketjes. Nog geen week later vroeg die vader: ‘En, weet je het al?’ Voordat ik kon antwoorden zei hij: ‘Mooi, vanaf volgende week heb ik een opdrachtgever voor je, kun je meteen beginnen’.”

Is er veel veranderd in de afgelopen veertig jaar?

“De koerierswereld van nu is eigenlijk niet te vergelijken met die van vroeger. Tegenwoordig is alles geoutsourced, dus geen eigen schilder, tuinman en pakketbezorger meer. Daarbij komt dat de afgelopen jaren de koerierswereld is geprofessionaliseerd tot een waar vak. Dat betekent veel concurrentie waar je tegen op moet boksen. De focus ligt daardoor veel meer op jezelf blijven ontwikkelen, want die concurrent zit niet stil. Daarbinnen is het de kunst om je te onderscheiden, dat is de enige manier. Wat kan HPE voor toegevoegde waarde leveren ten opzichte van de grijze massa? De eerste stap, ik wil geen dozenschuiver zijn. Dat kost misschien wat extra, maar onze opdrachtgevers weten dat ze in ruil daarvoor kwaliteit en betrouwbaarheid krijgen.”

Hoe onderscheidt HPE zich?

“Door ons te specialiseren in het vervoer van waardedocumenten, unieke en vertrouwelijke objecten waarvan er geen duizenden zijn, verschillen we ook met de rest. Denk aan sieraden, rekwisieten voor opnames en bijzondere meubelstukken. Maar ook het bezorgen en afvoeren van materialen voor het op- en afbouwen van beurzen en congressen. Dit zijn tijdsgebonden objecten die echt op het juiste moment moeten worden geleverd en worden afgevoerd.”

Wat maakt HPE uniek?

“Wat HPE het meest uniek maakt, dat is het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ons volledige wagenpark rijdt op biogas, dat betekent 70 tot 80 procent minder co2-uitstoot dan een auto op benzine en een sterke vermindering in fijnstof. Daarnaast krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons een kans op werkervaring en eventueel een vaste baan. Dit traject doen we samen met de gemeente Zaandam en is een groot succes. Je ziet die mensen groeien en ze hebben plezier in het werk. Daarnaast zijn het stuk voor stuk goede bezorgers die netjes omgaan met de spullen van de opdrachtgever. Dat is voor ons heel belangrijk!”

Welke ambities heb je voor HPE?

“De komende jaren hebben we de ambitie om ons nog verder ontwikkelen in het vervoeren van die waarde objecten waarbij de opdrachtgever het afbreukrisico zo veel mogelijk wil verkleinen. Daarnaast vind ik het belangrijk nog verder te investeren in vergroening en maatschappelijk bewust ondernemen. Waterstof zie ik een grote rol spelen in de toekomst. Ik geloof dat een nog lagere uitstoot per bezorging haalbaar is en daar wil ik in investeren. Het is voor mij erg belangrijk dat HPE een zo klein mogelijke voetprint achterlaat, de payback krijgen we vroeger of later wel!”